BALIKESİR ALTIEYLÜL İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ALTIEYLÜL RAM EROT PROJESİ ´OKUMAMA YARDIM ET´

Altıeylül Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Güney Marmara Kalkınma Ajansının teknik destek hibe programı kapsamında,  “Okuma Güçlüğü Çeken Çocuklara Yardım İçin Yeni Stratejiler: EROT” adlı projesi eğitimleri yapıldı.
ALTIEYLÜL RAM EROT PROJESİ ´OKUMAMA YARDIM ET´

Altıeylül Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Güney Marmara Kalkınma Ajansının teknik destek hibe programı kapsamında Balıkesir Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Fahri Kiraz MTAL, Burhan Erdayı İ.O, Gaziosmanpaşa İ.O, Kadriye Kemal Gürel İ.O, Mithatpaşa Anaokulu, Bengi Anaokulu, Sabiha Gökçen Anaokulu, Necatibey Anaokulu, Hüma Hatun MTAL. okullarından rehber öğretmen ve okul öncesi öğretmenlerinden oluşan toplam 15 öğretmene, 07-08.02.2019 tarihlerinde okuma güçlüğü yaşayan çocuklar için Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cevriye ERGÜL tarafından erken tanılama: EROT eğitimi verilmiş, ayrıca Altıeylül İlçesindeki tüm rehber öğretmen ve konu ile ilgisi olan velilere Türkiye Disleksili Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Atıf TOKAR tarafından Özgül Öğrenme Bozukluğu Tanısının Tarihsel Gelişimi, Özgül Öğrenme Bozukluğu Olan Çocukların Yaşadığı Güçlükler, Sivil Toplum Örgütü Olarak Bu Güçlükler Karşısındaki Yaptıkları Çalışmalar ve Disleksili Çocukların Hakları konularında bilgi verilmiştir.

Verilen eğitimler sonunda katkılarından dolayı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cevriye ERGÜL ve Türkiye Disleksili Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Atıf TOKAR´a  şube müdürleri Sayın Sami AKOĞLAN ve Sayın Mustafa UZUN tarafından plaket takdm edilmiştir.

Okuma Güçlüğü, toplumda okumayı geç ve güç öğrenmek, okumayı sökememek olarak kabul edilmektedir.  Genellikle ilkokul 1. sınıfta ortaya çıkan bu sorun, çocuğun harfleri tanımaması, uygun sesleri çıkaramaması, sesleri birleştirememesi gibi zaman ve kalitede problemler olarak yaşanır.

Zamanla öğrenir anlayışı ile, bir sonraki yıla ötelenen sorun, sadece okuma sorunu olarak kalmaz; devamında akademik, psiko-sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getirir. Kısacası, okumada güçlük sorunu, gelecekteki sorunların habercisidir.

Yapılan araştırmalar, okuma güçlüğü ile mücadelenin erken tanı ve sağaltımla etkili olduğunu göstermiştir.

Bu nedenle projede öğrenilecek test ve tekniklerle okullarda okuma sorunu yaşayan çocukların neden bu sorunu yaşadıkları tespit edilecek, çözüm yolları konusunda ailelere ve öğretmenlere destek verilecektir.

Altıeylül Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Yasemin OFLAS, bu önemli soruna değinerek; kurumun yaptığı araştırmalarda Altıeylül ilçesi kapsamında olan Sındırgı, Bigadiç, Savaştepe dahil yapılan taramalarda 814 öğrencide okuma güçlüğü olduğu saptanmıştır. Ancak bu sayının güvenilir test araçlarıyla taranması sonucunda bu sayının daha fazla olacağını beyan etmiştir. Çünkü Avrupa Birliği ülkeleri, 2020 yılına kadar bu oranı yüzde 15’in altına çekmeyi hedef olarak almıştır. Ve halen her 4 çocuktan birinin okuma güçlüğü yaşadığını belirtmiştir.

08-02-201908-02-201908-02-201908-02-201908-02-201908-02-201908-02-201908-02-2019

altieylul10meb.gov.tr Bahçelievler Mahallesi Sanat Okulu caddesi No1/18 Altıeylül / BALIKESİR - 0 266 244 45 11 / 95 / 99

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.