Aziz milletimizin verdiği destansı mücadelenin en eşsiz şekliyle ifade edildiği İstiklâl Marşımız, bundan tam 102 yıl evvel Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'Milli Marş' olarak kabul edilmiş ve milletimizin gönlünde büyük bir takdir ve sevgiyle yer bulmuştur.
İstiklâl Marşı; yazıldığı dönemin zor günlerini anlatmanın ötesinde, Milli Mücadele ruhunu, vatan sevgisini ve bağımsızlık tutkusunu mısralarla dile getirmiş, kahramanlığımızın ve maneviyatımızın tezahürü olmuştur. Tarihte hiçbir zaman esarete düşmemiş bir milleti esaret altına alma girişimlerine karşı millî vicdanların direnişini, vatan sevgisinin dirilişini ve yüreklerin bütün zorluklara rağmen dik duruşunu simgeleştirmiştir. Ecdadımızın, kahraman ordumuzla birlikte gösterdiği kutlu direnişin ruhu, İstiklâl Marşı ile ebedi bir hal almış ve ardında bıraktığı 102 yıl içinde heyecanından hiçbir şey kaybetmemiştir. Milli Mücadelenin devam ettiği o kadim dönemde büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy tarafından milletimizin gönlüne nakşedilen İstiklâl Marşı, İstiklal Harbi'nin de adeta rehberi, mihmandarı olmuştur.
Millî Mücadele'yi zaferle neticelendiren gayretin temelinde yatan Kuvayı Milliye ruhu sayesinde milli birlik ve beraberliğimizle aşılmaz denilen engeller aşılmıştır. Mehmet Akif şiir ve yazılarının yanı sıra camilerde verdiği vaazlarla halkı Milli Mücadeleye destek vermeye çağırmıştır. İstiklal Marşı o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif Ersoy: "O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. " diyerek bu durumu ifade etmiştir ve İstiklal Marşı'nı Safahat'ına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.
Bugün bize düşen en büyük görev, ecdadımızın emaneti olan vatanımızın bölünmez bütünlüğüne sahip çıkmak ve geleceğe emin adımlarla yürüyecek olan gençlerimizi İstiklâl Marşımızın sahip olduğu ruh ve şuurda yetiştirmektir. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklâl Marşımızın kabulünün 102. yıl dönümünü kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bu destanı bizlere armağan eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükranla anıyorum.
Çetin Keren
İlçe Milli Eğitim Müdürü