BALIKESİR ALTIEYLÜL İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Üretimde Söz Sahibi, Nitelikli, Kendine Güvenen Mezunlar

Üretimde Söz Sahibi, Nitelikli, Kendine Güvenen Mezunlar

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Yazılım Geliştirme ve Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar 1- Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik 2- Yazılım Geliştirme  

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur. Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir. Web programcıları ve veritabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e ? ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.  

AVANTAJLARINIZ

1. Diğer meslek alanları mekana bağlı iken, bilişimci olarak siz,bilgisayar başında tüm dünyaya program-uygulama satabilirsiniz.

2. Diplomanızı aldıktan sonra kendi iş yerinizi açabilirsiniz. Yazılım dalını seçerseniz, İşyeri açarken bilgisayar dışında sermayeye ihtiyacınız yoktur.

3. Geleceğin meslekleri arasında birinci sırada yer alan alandır. Her alandan personel arayanları listeleyen kariyer.net benzeri sitelere bakabilirsiniz.

4. Öğretmenlik bakımından en çok ihtiyacın bulunduğu ve alımın yapıldığı alan Bilişim Teknolojileri Öğretmenliğidir. (Okulumuzdaki diğer alanlara göre)

5. Kendinizi geliştirdiğiniz taktirde çok kısa sürede yüksek almaya başlayabileceğiniz bir alandır. Dünyada en çok kazanan Bilişim Teknolojileri alanında çalışanlardır.

6. Dersler sınıfta değil ağırlıklı olarak laboratuarda uygulamalı olarak işlenir. Bu yüzden dersler çok zevkli geçmektedir.  

TERCİH EDİLEBİLECEK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

ÖNLİSANS (2 YIL)

-Basım ve Yayın Teknolojileri -Bilgisayar Teknolojisi -Coğrafi Bilgi Sistemleri -İnternet ve Ağ Teknolojileri -Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi -Mobil Teknolojileri -Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi  

LİSANS (4 YIL)

-Adli Bilişim Mühendisliği -Bilgisayar Mühendisliği -Bilişim Sistemleri Mühendisliği -Biyomedikal Mühendisliği -Elektrik-Elektronik Mühendisliği -Yazılım Mühendisliği -Basım Teknolojileri -Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri -Dijital Oyun Tasarımı -İşletme Bilgi Yönetimi -Yönetim Bilişim Sistemleri -Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği -Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği  

 

09-04-202109-04-202109-04-2021 

 

 

 

 

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI

Alanında, günümüzün piyasa ve teknolojik şartlarına uygun teknik eleman yetiştirmek üzere, Elektrik Tesisatçılığı ve Pano Montörlüğü, Endüstriyel Bakım Onarım, Görüntü ve Ses Sistemleri ile Bobinaj dallarında, alanlarında kendilerini yetiştirmiş öğretmenler gözetiminde Eğitim-Öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Söz konusu dallardan mezun olan öğrenciler işyeri açma ve ustalık belgesine sahip olurlar. Bu belgeler ile mezun olan öğrencilerimiz kendi iş yerlerini açabildikleri gibi ülkemizde bulunan irili ufaklı işletmelerde rahatlıkla iş imkanı bulabilmektedirler.

 09-04-202109-04-202109-04-202109-04-2021 

 

 

 

 

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, gelişimin ana eksenini kaçınılmaz olarak "inşaat sektörü" oluşturmaktadır. Barajlar, enerji üretim tesisleri, yollar, havaalanları, kentsel mekânlar, fabrikalar, hastaneler ve diğer tüm yaşamsal mekânlar ile o mekânları yaşanılır kılabilecek tüm altyapının ilk adımı "inşaat"la atılmaktadır. 

İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumunda olup, stratejik bir sektör olarak ülkelerin ekonomik yapılarında canlanma ve büyük kalkınma hamleleri bakımından lokomotif sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Deprem riski yüksek olan ülkemizde, kentsel dönüşüm ve  enerji verimliliği de göz önüne alındığında alanın ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacı artmaktadır.

İnşaat Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda; 

1. İnşaat Altyapı 

2. İnşaat Üstyapı 

3. Mimari Restorasyon 

4. Mimari Yapı Teknik Ressamlığı 

5. Statik Yapı Teknik Ressamlığı 

6. Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım 

dalları yer almaktadır. 

Bu doğrultuda İnşaat Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan meslekte ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim  programı hazırlanmıştır. 

İnşaat teknolojisi alanında eğitim alan bireyler çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık havada yürütürler. Yapı ve mimarî alanında tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır.

İnşaat Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Devlet Demir Yolları, 2. Devlet Su İşleri, 3. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları, 4. Belediyeler, 5. İller Bankası, 6. Bayındırlık hizmetleri, 7. Havayolları, 8. Petrol araştırmaları, 9. Tapu kadastro, 10. Mimarlık büroları, 11. İnşaat mühendisliği büroları, 12. Harita mühendisliği büroları, 13. PVC İmalat ve montaj sektörü, 14. Ahşap doğrama ve kaplamcılık atölyeleri, 15. Beton santralleri, 16. İnşaat laboratuvarları , 17. Yapımcı inşaat firmaları vb. yerlerde çalışabilirler  

09-04-202109-04-202109-04-202109-04-2021 

 

 

 

 

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI

Teknolojinin gelişmesi, insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, bunun yanı sıra Balıkesir ilimizde de sanayinin gelişmesine bağlı olarak Makine ve Tasarım Teknolojisi alan mezunu eleman ihtiyacı artmaktadır. Okulumuz Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı her türlü makineyi ve makinenin parçasını tasarlayabilen, tasarımının üretim resimlerini bilgisayar ortamında iki veya üç boyutlu olarak çizebilen, bütün el aletleri ve talaşlı imalat tezgâhlarını kullanarak, makine ve parçalarını üretebilen, bu makinelerin tamir ve bakımını yapabilen sektörün ihtiyacı olan nitelikli elamanları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda en üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip olarak yetiştirmektir. Alanımızda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Birçok meslek dallarıyla doğrudan ya da dolaylı bağlantısı vardır. Sanayinin birçok alanında mamül ya da yarı mamül üretime ön ayak olan bir alan olmaktadır. Günümüzde makine sanayi kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en yüksek olduğu sanayi alanlarındandır.   Okulumuzda Makine ve Tasarım Teknolojisi alanında eğitim, çevre şartları ve istihdam durumları göz önüne alınarak dört (4) dalda gerçekleşmektedir. Bu dallar; - Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme  - Bilgisayarlı Makine İmalatı  - Endüstriyel Kalıp  - Makine Bakım Onarım     

09-04-202109-04-202109-04-202109-04-2021

 

 

 

 

METALÜRJİ TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI

Metalürji Teknolojisi alanı; kalıp ve maça yapımı, metal ergitme ve döküm yapma, iş temizleme, temel kalıp maça yapımı, metal ergitme ve dökümü, kok üretimi, ham demir üretimi, çelik üretimi, kalite kontrol ve ısıl işlem yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Ekonomik kalkınmanın temelini teşkil eden metalürji alanı hâlâ makine imalatının önemli bir kısmını teşkil etmektedir. Çünkü makine parçalarının dökülerek biçimlendirilmesi diğer yöntemlere göre daha kolay, zaman ve malzeme açısından daha ekonomiktir.

Metalürji; madenlerin cevherlerinden ayrılarak elde edilmesi, hazırlanması, işlenmesidir.Metallerin ergitildiği, önceden hazırlanmış kalıplara döküldüğü ve metallere istenilen şeklin verildiği alandır. Metalürji alanında sektör düzeyinde çok hızlı üretim artışı yaşanmaktadır. Dolayısıyla sektörde bu mesleği bilen, seven yetişmiş çok sayıda eleman ihtiyacı vardır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

?Döküm,

?İzabe dallarında eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur. Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, metalürji ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Metalürji alanında faaliyet gösteren fabrika ve dökümhaneler gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Bu ortamlar genellikle sıcak, ergimiş metal kokulu, gürültülü, kuru havalı ortamlardır. Çalışma sırasında ergimiş metal ile çalışıldığından koruyucu tedbirler ve iş güvenliği kurallarına önem verilmelidir.

Metalürji alanında faaliyet gösteren fabrikalarda, kamu ve özel sektöre ait endüstriyel seri üretim yapan büyük işletmelerde (demir çelik fabrikaları gibi), küçük ve orta ölçekli dökümhanelerde iş bulma imkânlarına sahiptirler ayrıca kendi işletmelerini de kurabilirler.

09-04-202109-04-202109-04-202109-04-2021

 

 

 

 

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı, temelde insan sağlığını ve konforunu amaç edinmiş bir meslek alanıdır. İnsanlar rahat, sağlıklı ve huzurlu olarak yaşayabilmek için temizlik, sıcaklık ve nem açısından uygun mekanlara ihtiyaç duyarlar. İnsanların ihtiyacı olan bu mekanlar sadece tekniğine uygun olarak yapılmış tesisat sistemleri yardımı ile sağlanabilir.

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme uygulamalarının  temelini oluşturan tesisat sistemleri insanların yer ve zaman ayrımı olmaksızın her zaman ihtiyaç duydukları sistemlerdir. Çünkü bu tesisat sistemlerinin olmadığı veya tekniğine uygun olarak yapılmadığı yapılar gerekli sağlık ve konfor şartlarını sağlamaktan uzaktırlar. Bu nedenle insanın olduğu her yerde farklı amaçlar için inşa edilmiş yapılara, yapıların olduğu yerlerde de tesisat sistemlerine ve bu sistemleri uygulayabilecek yetişmiş teknik elemana her zaman ihtiyaç duyulacaktır. 

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen bir sektördür. Bu nedenle doğal gaz sektörü, stratejik bir endüstri olarak ülkelerin ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğalgazın özelliği itibari ile diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir.

Balıkesir ilimiz tesisat sistemlerinin uygulanabilirliği konusunda belirli bir seviye ve alt yapıya ulaşmış durumdadır. İlimizde faaliyet gösteren bir çok firma bireysel sistemlerin yanı sıra farklı sanayi uygulamalarını da gerçekleştirmektedirler. Özellikle doğalgazın Balıkesir'de kullanılmaya başlanmasıyla birlikte ilimiz genelinde iş potansiyelinde fark edilir bir artış meydana gelmiştir.

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı eğitim süreçleri tesisat sistemlerinin amaçlarına ve uygulama şekillerine göre 2 dala ayrılmıştır;

Tesisat ve Enerji Sistemleri Dalı;  Binalarda merkezi veya bireysel ısıtma tesisatları ile bina içi doğal gaz tesisatlarının uygulanmasını, bakım ve onarımının yapılmasını, binalarda merkezi veya bireysel ısıtma tesisatları ile temiz su ve atık su tesisatlarının  uygulanmasını, bakım ve onarımının yapılmasını, gaz yakan cihazların montaj uygulamaları, tamir, bakım ve onarımının yapılması ile merkezi veya bireysel ısıtma tesisatlarının uygulanmasını, 

Soğutma ve İklimlendirme Sistemleri Dalı;  Bireysel ve ticari tip soğutucular, sanayi ve üretim uygulamaları için soğutma sistemleri, bireysel klima cihazları ile merkezi iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinin kurulmasını, bakım ve onarımının yapılmasını kapsar.

Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler tesisat taahhüt firmalarında, ısıtma ve soğutma cihazları teknik servislerinde, klima bakım ve onarım işlerinde.  iklimlendirme santrallerinde, sanayi tesislerinin kazan daireleri veya ısı santrallerinde iş bulabilmektedirler.

 09-04-202109-04-202109-04-202109-04-2021

altieylul10meb.gov.tr Bahçelievler Mahallesi Sanat Okulu caddesi No1/18 Altıeylül / BALIKESİR - 0 266 244 45 11 / 95 / 99

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.